Άνθρωποι της Αίγινας #19 – Χριστίνα Αλυσσανδράκη
Ένα σπίτι στο “πουθενά” χωρίς τηλέφωνο, η αγκαλιά της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ και τα αξέχαστα εφηβικά καλοκαίρια συνθέτουν τις ομορφότερες αναμνήσεις της φίλης μας και Aegina Lover, Χριστίνας Αλυσσανδράκη. Η νέα μας Ambassador αφηγείται με τον πιο τρυφερό τρόπο τις παιδικές και εφηβικές της αναμνήσεις από την Αίγινα που αγαπά, και ακολουθεί τη διαδρομή ως το σήμερα. Απολαύστε τη συνέντευξή της!

Είμαι η Χριστίνα Αλυσσανδράκη, Εμπορική Διευθύντρια της Avon Ελλάδος εδώ και δύο χρόνια και λάτρης της Αίγινας! Έχω δίδυμους γιούς, τον Μάριο και τον Γιάννη που από τον Σεπτέμβριο σπουδάζουν στο Βέλγιο. Επίσης έχω έναν γλυκύτατο γάτο που λατρεύει την Αίγινα και μόλις υποψιαστεί πως θα πάμε, τρέχει να μπει μόνος του στο κλουβί του.
Η δουλειά στην Αίγινα δεν μοιάζει δουλειά. Και μόνο που βλέπω τη θάλασσα από το παράθυρο μου, γεμίζω ενέργεια.
Μέχρι το 2020, η Αίγινα για μένα ήταν βασικά για διακοπές. Τον Μάρτιο του 2020 ο πατέρας μου μετακόμισε μόνιμα στο νησί, εξ αφορμής του covid. Από τότε άρχισα να έρχομαι όλο και πιο συχνά, όλο τον χρόνο. Τώρα πλέον που έφυγαν τα παιδιά και η εταιρεία μου έχει επιλέξει το υβριδικό μοντέλο συνδυασμού τηλεργασίας και παρουσίας στο γραφείο, μένω συνεχώς και περισσότερο. Έφτιαξα δικό μου γραφείο στο σπίτι και ελπίζω να περνάω περισσότερο χρόνο στο νησί. Η δουλειά στην Αίγινα δεν μοιάζει δουλειά. Και μόνο που βλέπω τη θάλασσα από το παράθυρο μου γεμίζω ενέργεια.

Γιατί Αίγινα: Οι πρώτες διακοπές και η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Ο δεσμός με την Αίγινα ξεκίνησε δεκαετίες πριν, όταν ήρθαμε το 1975 για διακοπές. Οι γονείς μου ήταν φίλοι με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον σύζυγο της. Θυμάμαι την αίσθηση από εκείνες τις διακοπές. Τις πρώτες βόλτες με αμαξάκι αλλά κυρίως τη Κατερίνα και το υπέροχο σπίτι της, την αγκαλιά και τη ζεστασιά της. Μετά, προστέθηκαν και άλλοι οικογενειακοί φίλοι. Κι έτσι, η διαμονή σε ξενοδοχεία έγινε ενοικίαση studio, η ενοικίαση αγορά οικοπέδου και με συνοπτικές διαδικασίες το σπίτι μας στα τέλη της δεκαετίας του ‘80.
Τότε σαν έφηβη είχα ομολογουμένως εκνευριστεί με την επιλογή των γονιών μου για ένα σπίτι σε ανηφορικό «κατσικόδρομο» στο πουθενά στους Αγίους. Χωρίς τηλέφωνο, χωρίς αυτοκίνητο, ήταν δύσκολα για μένα. Τώρα μου φαίνεται μαγεία πως έχουμε τα πάντα – από Internet έως delivery! Για τον πατέρα μου ιδιαίτερα, όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία και διευκολύνουν την καθημερινότητά του. Στην πόλη βρίσκεις τα πάντα, όλες οι υπηρεσίες είναι εξαιρετικές, γρήγορες και με χαμόγελο, ενώ υπάρχουν και πολύ καλοί γιατροί. Βλέπω πως πλέον μπορεί να ζήσει κάποιος άνετα μόνιμα στην Αίγινα, οπότε το ελπίζω και για μένα!
Η Αίγινα και οι ομορφότερες αναμνήσεις
Με την Αίγινα με συνδέουν οι πιο όμορφες αναμνήσεις. Όλα τα εφηβικά καλοκαίρια, αλλά και οι μοναδικές στιγμές με την οικογένειά μου αργότερα. Η αίσθηση της σταθερότητας και συγχρόνως της ποιοτικής εξέλιξης. Ξημερώματα στα Λουτρά της Σουβάλας μετά από ντίσκο (ξέρω, προδίδω την ηλικία μου!), παιχνίδια με τα παιδιά μου, ουζάκι με τον πατέρα μου στην αυλή μας, νεανικοί έρωτες και πολλές φιλίες. Κάποιες χάθηκαν, κάποιες ξεκίνησαν πρόσφατα, αλλά πάντα νιώθω πως στο νησί υπάρχουν δικοί μου άνθρωποι.

Η αίσθηση της άφιξης στο νησί
Η χαρά ξεκινάει από την είσοδο στο πλοίο. Λες και καθώς φεύγεις από τον Πειραιά, μία μία οι έννοιες μένουν πίσω στη στεριά. Μόλις φτάσω, θα πάω πάντα στους Αγίους από τον παραλιακό δρόμο με χαμηλή ταχύτητα. Θα χαζέψω την Κολώνα μέσα από τα πεύκα, τον Φάρο, το άγαλμα της Μάνας, το σπίτι του Καζαντζάκη. Ενώ αντίθετα, όταν έρχομαι από Αγίους στην Αίγινα, επιλέγω τη διαδρομή από το βουνό. Για να χαζέψω τη θέα στη φουρκέτα πριν την Παλιαχώρα, την ενέργειά της και μετά κατηφορίζοντας τον Σαρωνικό από ψηλά. Είναι ένα μικρό, δικό μου τελετουργικό. Νιώθω πως οφείλω να περάσω από όλα αυτά τα σημεία, σαν να με καλωσορίζουν.

Τα αγαπημένα μου σημεία στο νησί
Πηγαίνω στην Αφαία σταθερά πολλές φορές τον χρόνο. Ενώ έχω να ανέβω στην Ακρόπολη από παιδί, στην Αφαία θα πάω οπωσδήποτε. Και όχι μόνο πρωί. Συχνά, γυρίζοντας από τη πόλη το βράδυ, θα οδηγήσω μέσα στο σκοτάδι για να καθίσω λίγη ώρα στο parking της. Δεν τη βλέπω, τη νιώθω. Με έχουν μάθει πια νομίζω οι πυροσβέστες 😊. Τα παιδιά μου επίσης το έχουν πάρει αυτό και συχνά μου ζητούσαν την ίδια βόλτα.

Τα αγαπημένα μου κρυμμένα μυστικά της Αίγινας
Ένα πιο άγνωστο αλλά αγαπημένο μέρος είναι οι Τάφοι των Σαλαμινομάχων. Εμμονή των γιων μου όταν τους ανακαλύψαμε, όλο το σημείο έχει μία άγρια ομορφιά, είναι ένας ιερός τόπος και θα του άξιζε καλύτερη προβολή. Η βόλτα από τα Λουτρά ως την Αγία Σωτήρα, κάθε εποχή, ιδίως με βοριά. Η Μονή της Χρυσολεόντισσας, αρχιτεκτονικό αριστούργημα σε μοναδικό φυσικό τοπίο. Βουτιές στο νησάκι της Μονής σε off season περίοδο όπου νιώθεις σαν να έχεις φύγει σε εξωτική απόδραση.

Αυτό που αγαπάω περισσότερο να κάνω όταν βρίσκομαι στην Αίγινα είναι…
Να μην έχω πρόγραμμα. Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια πως στις διακοπές θέλω να ζω μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Π.χ. βλέπω πως όσο κοινωνική είμαι σε βραδινές εξόδους, τόσο μοναχικό προτιμώ το μπάνιο στη θάλασσα. Μακριά από οργανωμένα σημεία, με τη μουσική και το βιβλίο μου, είναι η απόλυτη χαλάρωση. Το βράδυ “ζωντανεύω” και απολαμβάνω την παρέα των φίλων μου, αλλά αν είναι χειμώνας, δύσκολα με ξεκολλάνε από το τζάκι.

Φωτογραφίζω συνέχεια. Χωρίς αξιώσεις, χωρίς εξοπλισμό, μόνο με το κινητό. Σε κάθε γωνιά, το φως ή τα χρώματα είναι μια πρόκληση αλλά είμαι αρκετά τεμπέλα για να κάνω μαθήματα…
Επίσης η επίσκεψη στην Αίγινα είναι αφορμή για…reunion με συμμαθήτριες που πετυχαίνω μόνο το καλοκαίρι, όταν βρίσκονται για διακοπές. Το νησί γίνεται αφορμή για ωραίες συζητήσεις, έστω και αν περάσουν χρόνια που μπορεί να μην έχουμε βρεθεί.

Αίγινα με μια λέξη
Ανακάλυψη. Όσα χρόνια και να έρχομαι, κάθε φορά θα ανακαλύψω κάτι νέο. Ένα νέο μέρος, ένα ιδιαίτερο κτίριο, έναν νέο κολπίσκο, ένα νέο δρομάκι. Ποτέ δεν τη βαριέμαι και πάντα με εκπλήσσει.

Αγαπώ την Αίγινα γιατί…
Γιατί με γειώνει, με ηρεμεί, με απομακρύνει από την ένταση της πόλης.

Λίγα λόγια για το weloveaegina.com
Είναι εξαιρετικό. Δίνει μια οπτική αγάπης και όχι τουριστική. Με βοηθάει να ανακαλύπτω το νησί και με κρατάει νοητά κοντά του κάθε μέρα.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ιστορίες #weloveaegina!
Θέλεις να γίνεις κι εσύ πρεσβευτής της Αίγινας ή γνωρίζεις κάποιον που θα ήθελε να γίνει; Στείλε μας ένα e-mail στη διεύθυνση: ask@weloveaegina.com ή επικοινώνησε μαζί μας στα social media του weloveaegina!
#weloveaegina
Ακολούθησε το @we_love_aegina στο Instagram και το Facebook